Recomandarea medicilor este sa previi decat sa tratezi si pentru o viata sanatoasa sa se pastreze un nivel moderat de consum de sare, grasimi, dar si de zahar. Ai putea crede ca respectand nivelul maxim esti oarecum trecut in lista celor care tin cont de sanatate insa un studiu realizat recent demonstreaza ca a consuma zahar chiar si in cantitati considerate normale afecteaza sanatatea.

„Nature Communications” a publicat studiul conform caruia zaharul adaugat in alimentatie, asa cum este cel din bomboane afecteaza santatea. Daca studiul a avut in vedere testele pe soareci se pare ca primind in alimentatie o cantitate de 25% de zahar femele au avut o viata mai scurta. In ceea ce priveste partea masculina acestia parca si-au pierdut din avant; fie nu se mai reproduceau fie nu mai avea aceleasi abilitati de a pastra teritoriul propriu.

De ce 25%? Pentru ca aceasta este limita considerata acceptabila pentru consum, asa cum National Research Council spune ca se incadreaza in limita admisa si una sigura de consum.

Cantitatea de zahar pe care o consumam este partial ascunsa. Si asta pentru ca multe dintre alimente au in compozitia lor zahar in procesare si din lipsa de preocupare pentru ceea ce inseamna citirea etichetelor ajungem sa consumam mai mult zahar decat credem, intr-un total a ceea ce inseamna toata alimentatia pe o zi.

Si totusi multe voci sustin ca nu se poate compara cazul soarecilor cu cel al oamenilor pentru ca acestia nu consuma zahar in mod normal. Era oarecum de asteptat ca soarecii sa se manifeste ingrijorator sub influenta zaharului. Dar, cei care au realizat studiul sustin ca acestia traiesc in mediul uman si consuma aceleasi alimente pe care le preferma si noi. Relevant sau nu cert este ca inca se cerceteaza care este nivelul de zahar indicat pentru consum.

 

De admin

Un comentariu la „Afla cat de nociv este zaharul pentru tine!”
  1. Pot spune ca eram dependent de zahar, iar acest lucru mi-a produs foarte multe carii. Pana la urma am apelat la clinica MegaSmile si am scapat de acestea, insa putea fi evitat. Chiar cred ca ne putem lipsi de cantitatile mari de zahar pe care le ingeram zilnic. Ar trebui sa fim constienti de acest aspect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *