Bandajul inteligent

Depistarea infectiilor din timp este un lucru cam imposibil de realizat in zilele noastre, dar este ceva la care oamenii de stiinta lucreaza, cu scopul de a imbunatati nivelul de sanatate al oamenilor si de a se reduce numarul de decese premature. Cu toate ca se administreaza antibiotice pentru a preveni o infectie, aceasta este o metoda destul de dura, din moment ce antibioticile afecteaza foarte mult stomacul dar si ale organe ale omului.

In acest sens, oamenii de stiinta au inventat o solutie mai rapida care poate depista infectiile din organismului uman. Astfel, un profesor de la Universitatea Bath, Toby Jenkins, a creat un bandaj inteligent, care ar putea fi utilizat ca sistem de alerta in caz de infectii. Si, chiar daca nu a fost testat inca pe oameni, bandajul inteligent ar putea sa schimbe total modul in care vedem medicina din zilele noastre. Pe scurt, aceasta inventie ar putea sa gaseasca infectiile din organism inainte ca boala sa scape de sub control.

Principiul de functionare al bandajului este relativ simplu- acesta contine un material ce incorporeaza capsule cu vopsea fluorescenta, verde. In momentul in care intra in contact cu toxinele produse de bacteriile patogene, aceste capsule speciale se sparg, ceea ce da culoarea verde a bandajului, semnaland prezenta unei infectii.

Domenii de aplicare a bandajului inteligent

Bandajul inteligent ar putea fi cheia succesului in tratamentul pentru arsi. Asadar, victimele care au suferit o arsura primesc tratament cu antibiotice ca masura preventiva, din cauza ca medicii sunt ingrijorati cu privire la aparitia unor eventuale infectii. Chiar daca plasturele inteligent va functiona, asta nu inseamna ca nu vor exista complicatii.

Oamenii de stiinta au dovedit eficienta acestui bandaj atunci cand l-au suspus in fata unor agenti patogeni, moment in care plasturele s-a colorat. In schimb, atunci cand a fost expus la bacterii inofensive, capsulele nu s-au spart, ceea ce inseamna ca bandajul are o eficienta destul de ridicata. In functie de rezultatele viitoarelor teste, bandajul ar putea sa fie disponibil pana la sfarsitul acestui deceniu.

1 Comments

  1. Mie mi se pare destul de relativ. Sa incepi investigatii sau din contra sa nu mergi la un consult doar pentru ca bandajul semnaleaza sau nu o posibila infectie e riscant.

Leave a Comment