Cand din egoism faci scop comun si armonie

Se spune ca in dragoste nu ar trebui sa existe egoism, ci daruire. Nu mai contezi doar tu ca persoana, ci si cel de langa tine in egala masura. Pare un concept usor de inteles, insa in fapt mai greu de concretizat. Pare usor de crezut ca trebuie sa tii cont de parerea partenerului sau ca si el este mereu prezent la alegerile si decizile luate in viata. Insa in realitate nu mai exista raportarea la nevoile sau dorintele acestuia.

Sedintele de psihoterapie cuplu au devenit din ce in ce mai populare. In societatea curenta pare mai usor de inteles ca viata in doi trebuie sustinuta de efort comun, ca nu este un capat de lume cand exista probleme si ca daca acestea nu sunt discutate, nu inseamna ca se vor rezolva de la sine. Acestea sunt doar cateva din exemplele unor probleme ce au dominat generatii din trecut. Nici societatea nu era prea generoasa, nestiind cum sa raspunda unor astfel de nevoi. De aceea nu se vorbea despre astfel de lucruri, nu existau specialisti. Acum insa, societatea moderna are psihologi bine pregatiti care ofera abordari de tip terapii de cuplu.

Cand si cine ar trebui sa ii indrume

Tindem sa credem ca suntem suficient de rationali sa ne dam seama cand lucrurile nu sunt asa cum trebuie sa fie sau cum ne-am dori pana la urma. Asadar nu trebuie sa existe un semnal de alarma dat de cei din jur. Pana la urma cuplurile, multe dintre ele conservatoare, privesc ideea de terapie ca pe ceva intim si nu permit oricui sa intre in cercul lor, sa spunem asa. Nu vor accepta la fel de usor ca cineva din exterior sa le recomanda un ajutor de tip terapie de cuplu, insa vor raspunde mai bine la aceasta abordare, daca singuri isi dau seama ca aici trebuie sa ajunga.

Cat despre timpul potrivit pentru a face un astfel de pas nu se poate spune cand exista acesta. Mai degraba oricand decat niciodata, mai degraba acum sau cat mai repede.

Cum vad cuplurile ideea de psihoterapie de cuplu

O provocare – pentru ca pot descoperi despre sine si partener aspecte nebanuite, poate chiar o realitate pe care insa nu stiau sa o defineasca. Este o provocare de a descoperi cum se comporta unul cu altul in conditii de expunere a unor situatii de intimitate, de a impartasi, de a fi deschisi catre ajutor specializat.

O teama – in unele cazuri se accepta si ideea de terapie ca ultima forma de a resuscita o relatie. Asadar este teama de a gasi acelasi raspuns si dupa sedintele de terapie. Insa cu mai multa convingere, intelegere, poate chiar in termeni mai amiabili.

O salvare – cand parca situatia iese de sub control tot ce isi doresc un el si o ea este sa gaseasca orice este posibil ca sa ii impace si sa le arate o solutie. Asadar accepta ideea de psihoterapie cautand salvarea. E drept ca prin astfel de sedinte se poate ajunge la o armonie in cuplu, la o stabilitate emotionala.

Mai mult decat atat, daca te gandesti ca orice parte a corpului tau se treateaza la un specialist, atunci de ce problemele emotionale sa nu fie un bun motiv sa te adresezi unui specialist? Cand din egoisimul de a te gandi numai la propria persoana vei face un scop comun cu partenerul si vei dori armonie calea va fi cea catre un cabinet de psihoterapie.

Leave a Comment