Cand si de ce ai nevoie de consiliere parentala?

Traim intr-o societate in care comunicarea se face mai mult in mediul virtual si uitam sa interactionam cu cei din jur de cele mai multe ori. Din cauza tehnologiei a devenit o problema si comunicarea dintre parinti si copii. Deschiderea dintre acestia este limitata, iar probleme reale care exista in viata copilului nu mai sunt aduse la cunostinta parintilor. Nu numai acestea, ci si lipsa afectiunii dintre membrii unei familii conduce la neintelegeri si lipsa comunicarii.

Consilierea psihologica a devenit o necesitate in societatea actuala, cu toate ca inca este scazut procentul celor ce apeleaza la astfel de servicii. Se desfasoara sub forma mai multor sedinte si are rolul de a solutiona problemele si neintelegerile dintre parinti si copii. Misiunea initiala este de a identifica diversele cauze ale acestor nemultumiri, continuand cu gasirea celor mai potrivite metode pentru a le rezolva.

In cadrul acestor sedinte participa parintii acelor copii ce trec prin tulburari de comportament. Spre exemplu, Centrul psihologic PsihArt din Bucuresti pune la dispozitia celor aflati in nevoie servicii de consiliere parentala profesionale, astfel incat toti cei ce se confrunta cu situatii de acest fel sa gaseasca o rezolvare corespunzatoare. De asemenea, tot acest centru ofera solutii pentru diverse alte probleme printre care se numara servicii precum logopedie, psihoterapie de familie, psihoterapie individuala pentru copii, terapie ocupationala, pentru cupluri, respectiv evaluare psihologica.

Cand sunt necesare serviciile de consiliere psihologica?

Exista foarte multi factori care pot avea o influenta asupra dezvoltarii corespunzatoare a copilului. Chiar si aspecte precum prosperitatea, cultura, puterea financiara a parintilor sau clasa sociala din care fac parte pot avea efecte asupra modului in care acesta se dezvolta.

Deseori chiar parintilor le este dificil sa se adapteze la anumite schimbari, deci imagineaza-ti cat de dificil poate sa fie asta pentru un copil. Intelegerea acestuia trebuie neaparat sa se realizeze cu calm si cu afectiune, pentru a transmite mai departe incredere. Cei care sunt deosebit de impunatori nu obtin de obicei rezultatele dorite.

Iata care sunt situatiile in care poti apela la servicii de consiliere parentala oferite de experti precum cei ai Centrului psihologic PsihArt pentru a identifica tratamente optime pentru situatia in care te afli:

  • Dificultate in a te obisnui cu mersul micutului la gradinita, respectiv cu refuzul sau de a ramane
  • Pierderea cuiva apropiat, respectiv a animalului de companie de care copilul era atasat
  • Neincrederea in copii, respectiv a acestora in tine
  • Lipsa comunicarii intre membrii familiei
  • Inceputul de an scolar
  • Un nou membru in familie, ce starneste sentimente de confuzie in inima copilului
  • Anxietatea copilului, cauzata de diversi factori
  • Starile tensionate si certurile din familie
  • Agresivitatea si violenta din familie
  • Caracterul prea protectiv al parintilor

Desigur, acestea sunt numai cateva dintre motivele pentru care ar putea fi necesara consilierea parentala. Genstionarea unor astfel de situatii nu este nici pe departe una usor de realizat, iar ajutorul unui expert in domeniu, care are studii de specialitate, vine ca o rezolvare absolut necesara. Daca te intereseaza sa afli mai multe despre aceasta ramura de servicii, te invit sa accesezi pagina psihart.ro, unde o sa afli mai multe despre consilierea parentala si despre cum te ajuta in relatia cu copilul.

Leave a Comment