Condusul pasiv-defensiv

Atunci cand vine vorba despre condus, cel mai sigur tip de conducere se condusul pasiv-defensiv sau pur si simplu condusul defensiv. Condusul defensiv este o metoda foarte buna prin care sa se asigure un grad sporit de siguranta si sa se evite accidentele rutiere.

Condusul defensiv nu numai ca asigura siguranta in timpul condusului, dar te si ajuta sa economisesti combustibil si prelungeste durata de viata a masinii tale.

Atunci cand vorbim despre condusul defensiv, este extrem de important, ca si la sah, sa vezi “inainte cu 5 mutari”. Ideea este ca trebuie mereu sa fii pregatit sa te confrunti cu o situatie limita. Acest lucru necesita o atentie sporita si un grad ridicat de rabdare si concentare. Daca vei fi mereu concentrat la volan, vei reduce considerabil riscul de a fi implicat intr-un accident rutier. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa fii relaxat la volan. Este foarte important sa faci o distinctie intre a fi concentrat si a fi stresat. Asadar, daca vei fi mereu relaxat, dar totusi concentrat la volan, vei avea numai de castigat pe termen lung.

Un alt lucru extrem de important atunci cand vine vorba de condus, este sa mentii o distanta rezonabila intre vehicolul tau si cele din trafic. Condusul defensiv implica luarea tuturor masurilor de siguranta pentru a evita un eventual accident, iar distanta dintre vehicole poate constitui un factor important cand ne referim la riscul de a produce un accident. Pe langa distanta dintre vehicole, trebuie sa mai tii cont de un lucru care tine de conducerea defensiva si anume, “unghiurile moarte”. Un unghi mort este acel unghi din care nu vedem in oglindele laterale, lucru ce se poate concluziona intr-un dezastru. De aceea, atunci cand te gandesti sa faci o manevra, incearca sa nu te bazezi exclusiv pe oglinzile laterale.

 

Leave a Comment