Consumul unei masini cu AC-ul pornit

Canicula care defineste Romania in ultimile zile pare sa isi puna amprenta puternic asupra activitatilor oamenilor. Insa, soferii sunt cei mai chinuiti de caldurile impresionante, deoarece aerul din masina se incalzeste foarte puternic si devine irespirabil. Pentru a reduce consumul de combustibil, o mare parte din soferi prefera sa mearga cu aerul conditionat oprit, dar cu geamurile masinii larg deschise.

Insa, cu ceva timp in urma, prezentatorii de la emisiunea MythBusters difuzat de canalul de televiziune Discovery, au dorit sa descopere cat de mult combustibil poate consuma un automobil atunci cand aerul conditionat este oprit, pe o zi de vreme caniculara.

In ideea de a avea rezultate cat mai bune, cei de la MythBusters au analizat doua masii identice. Asfel, una din masini a mers cu AC-ul deschis, iar cea de-a doua a mers cu geamurile deschise. Rezultatul nu e tocmai asa cum se asteptau toti: acestia au descoperit ca la o viteza de pana la 60 km/h, geamurile deschise reprezinta un aspect mai economic, insa la o viteza mai mare de 60-65 km/h este mai economic ca soferii sa conduca cu aerul conditionat pornit, deoarece este mai benefic pentru consumul de carburant.

Asadar, la o viteza mai mare, curentul provocat de geamurile deschise pot perturba cursul aerului care vine peste caroseria masinii si astfel se ajunge la un deficit al coeficientului aerodinamic, iar in acest fel masina consuma mai mult combustibil. Astfel, in urma analizarii acestui aspect, se pare ca in mediul urban consumul mediu creste cu 5,4% daca aerul conditionat este pornit iar la viteze mai mari consumul se reduce la 2,7%.

Ce pot face soferii?

Cea mai eficienta solutie pentru soferi astfel incat sa mai reduca consumul de combustibil consta in pornirea aerului conditionat, insa dupa cateva minute, cand aerul din masina a reusit sa se racoreasca, se poate activa sistemul de recirculare a aerului din habitaclu.

 

Leave a Comment