Cum intretii corect o masina de rindeluit

Daca esti pasionat de prelucrarea lemnului, ori daca lucrezi in acest domeniu, stii foarte bine ce inseamna si ce face o masina de rindeluit. Pentru cei care sunt incepatori in domeniu, sau care abia au achizitionat un astfel de echipament, ofer aici cateva sfaturi cu privire la intretinerea corecta a unei masini de rindeluit.

Ce este o masina de rindeluit? Este necesar si raspunsul la aceasta intrebare inainte de a intra in detalii cu privire la intretinere. Instrumentul sau echipamentul de prelucrare a lemnului este folosit pentru a rindelui sau a taia si decupa piese lemnoase la dimensiuni si grosimi specifice. Intregul echipament este proiectat pentru a asigura eficienta maxima in toate aceste operatiuni, alaturi de posibilitatea de utilizare facila.

Cum poate fi intretinuta, spre exemplu, o masina de rindeluit Bernardo? Producatorul austriac este renumit pe piata utilajelor pentru prelucrarea lemnului, oferind de fiecare data echipamente ce garanteaza calitatea si eficienta in orice proces. Cu toate acestea, chiar si astfel de utilaje performante necesita o intretinere adecvata.

Primul pas pentru operatiunea de mentenanta a masinii de rindeluit este deconectarea acesteia de la sursa de alimentare si inlaturarea hotei de protejare, care va trebui montata din nou dupa finalizarea intretinerii.

Desi astfel de utilaje sunt proiectate pentru a necesita un mimin de interventie la partea de intretinere, se impune lubrifierea anumitor elemente componente dupa o perioada de utilizare.

Piesele ce trebuie lubrifiate dupa aproximativ 10 ore de functionare sunt, dupa parerea specialistilor, rulmentii actionati cel mai mult in fiecare proces de prelucrare. Mai exact, acest tratament va fi aplicat la rulmentii scripetelui, a rotii curelei si asupra rulmentilor rolelor de intrare si iesire a materialului.

Praful si reziduurile pot sa afecteze functionalitatea unei masini de rindeluit, prin urmare masa de prelucrare, rolele de intrare si iesire dar si reglajele de inaltime ale masinii trebuie mentinute constant curate. Reziduurile lemnoase si rasina pot fi inlaturate cu solutii speciale, disponibile in comert.

Motorul utilajului necesita de asemenea o atentie deosebita. Chiar daca masina de rindeluit Bernardo are un motor ce respecta standardele de protectie la supraincalzire si fluctuatii de tensiune, se impune verificarea si curatarea de praf a grilei de aerisire a motorului. In acest fel se va evita riscul supraincalzirii si defectarii motorului.

Alte elemente ce necesita atentie deosebita la procesul de intretinere sunt reprezentate de capurile taietoare, dispozitivele de prindere, cutitele si suportii de cutite ai masinii de rindeluit. Pe parcursul utilizarii si prelucrarii cu ajutorul utilajului, pe toate acestea se acumuleaza rasina si reziduuri lemnoase, ce trebuie inlaturate obligatoriu, pentru ca precizia si calitatea taierii sa fie mentinuta.

Toate aceste dispozitive pot fi astfel inmuiate in alcool, parafina sau solutii speciale pentru inlaturarea rasinii. Nu orice astfel de solutie este insa potrivita, intrucat masina de rindeluit are instrumente si elemente din aluminiu. Pentru curatarea acestora trebuie utilizate solutii ce nu corodeaza aluminiul, un material putin mai pretentios.

Daca se respecta toate aceste recomandari cu privire la intretinerea unei masini de rindeluit, functionalitatea si eficienta acesteia poate fi pastrata pentru timp indelungat. In acest fel va asigura de fiecare data precizia si productivitatea dorita.

2 Comments

  1. Foarte interesant! Nu am mai citit asa ceva decat in cartile lui tata si de cand am terminat liceul. Avand un inginer in familie, am facut liceu tehnic.

  2. Buna ziua,
    Acum cateva luni am achizitionat o masina de rindeluit Bernardo PT250. Am citit instructiunile de mai sus. Din pacate nu m-am lamurit cum se face intretinerea masinii, mai precis cu ce materiale se face lubrifierea si care sunt exact punctele de ungere. Ar fi foarte bine daca ati putea pune o schema a masinii cu punctele de ungere si materialele pe care le recomandati pentru aceasta. Unde sunt pozitionati exact “rulmentii scripetelui, al rotii curelei si cei ai rolelor de intrare si iesire a materialului”? Ungerea acestora se poate face cu WD40? Cu ce fel de vaselina uscata se ung suruburile cu filet care ridica masa de grosime. Din pacate in manualul utilajului nu scrie nimic referitor la acest lucru. Multumesc mult.

Leave a Comment