In viitor vom avea micro fabrici

SRI_Micro_RobotMagnetii si proprietatile lor au fascinat pentru mult timp pe toata lumea de la copii pana la oameni de stiinta, dar cu siguranta nu i-ati vazut manipulati cum trebuie.

SRI International, o firma de cercetare non-profit ce serveste guvernul si industria, a gasit o modalitate noua de a controla magnetii mici si ieftini prin intermediul pulsurilor electromagnetice furnizate in ele prin intermediul contactului cu circuitele imprimate.

Procesul patentat, cunoscut ca Micro Manipulare Diamagnetica (DM3), poate muta micro-roboti magnetic actionati la viteze pana la 3 centimentri pe secunda, in orice directie, chiar si de-a lungul placilor cu circuite curbate. Atata timp cat exista un curent electromagnetic ruland prin circuit, magnetii vor rezista si-ti vor face pe plac. Sistemul poate gazdui nu doar un magnet pe placa, chiar si zeci, care pot munci impreuna sau pot realiza sarcini separate. Toate instructiunile vin prin intermediul pulsurilor electromagnetice de pe placa.

Facand unul sau zeci de mici magneti sa se miste si aproape sa danseze in armonie este distractiv, dar cand a inceput SRI s-a adauge ceea ce se numesc efectori magnetilor, atunci lucrurile au devenit cu adevarat interesante. Efectori sunt fundamental niste mici bucati de fire sau alte adaugari care permite magnetilor sa ia, tina si sa manipuleze materialele.

Intr-un videoclip, magnetii care sunt programati sa tina, sa miste si sa lipeasca bastoane de fibra de carbon. In cele din urma au construit o grinda cu zabrele de 29 centimetrii lungime capabila sa sustina pana la 2 kg. Potrivit lui SRI, ce lucreaza la proiect cu DARPA, viziunea lor este sa alcatuiasca un cap de asamblare continand mii de micro-roboti pentru a fabrica produse de calitate inalte la scara macro in timp ce furnizeaza control structural de scara milimetrica. Compania crede ca acesti micro-roboti sunt revolutionari si ar putea intr-o zi sa furnizeze putere unei intregi micro fabrici.

Leave a Comment