Intrebari despre divort la care trebuie sa gasesti raspuns

Esti in prag de divort? Atunci probabil stii ca intregul proces poate fi destul de epuizant, in conditiile in care nu esti la curent cu tot ce implica acesta. Inainte de a lua orice decizie legata de acest aspect, este bine sa-ti adresezi o serie de intrebari pentru care sa cauti si un raspuns cat de poate de lamuritor. Iata care sunt cateva dintre acestea:

Poti sa inaintezi divortul in cadrul oricarei instante?

Sa stii ca nu poti sa depui cererea specifica decat in cadrul judecatoriei in care tu si partenerul tau ati avut ultimul domiciliu comun. In cazul in care nu mai locuiti in respectiva localitate este necesar sa depui cererea in cadrul judecatoriei din orasul in care locuieste paratul.

Ce faci daca sotul/sotia este plecat/a in strainatate?

Revine judecatoriei din orasul in care are domiciliu partenerul datoria de a judeca cererea de divort. Pentru orice situatie este bine sa cauti unui din acei avocati divort Cluj-Napoca sau din orasul in care stai, care sa te indrume in tot acest timp. In situatia in care atat tu, cat si partenerul sunteti in strainatate, puteti conveni pentru introducerea cererii la o judecatorie din tara. Numai daca nu exista nici un acord in acest sens, cererea trebuie sa se depuna la Judecatoria Sectorului 5 din capitala. 

Este neaparat necesara medierea inainte de a ajunge in instanta?

Nu esti obligat/a sa te prezinti la un mediator pentru a rezolva cererea de divort. Cu toate acestea, instanta va incerca sa impace partile de fiecare data cand acestea i se infatiseaza inainte.

Este posibil divortul daca unul dintre soti nu accepta acest lucru?

Cazurile in care un divort este solutionat pe cale amiabila sunt destul de rare.
Atunci cand este introdusa cererea de divort care acuza culpa exclusiva a paratului, dar paratul mentioneaza ca nu doreste pronuntarea divortului pentru ca exista sanse de a repara relatia, judecatoria este cea care va decide admiterea sau respingerea divortului.

Pentru a sti cu exactitate care sunt sansele de a primi acordul divortului in acest caz, consulatarea unuia dintre cei mai buni avocati divort Cluj Napoca sau din orasul de resedinta, poate fi de real folos. Internetul nu este cea mai sigura sursa in acest sens. familie

Care este timpul in care instanta solutioneaza cererea de divort?

Ei bine, respectivul termen poate sa difere. Asta depinde de modalitatea de divort pentru care se opteaza. Spre exemplu, atunci cand exista copii minori, acesta se va extinde. Exista si alti factori ce pot influenta timpul de solutionare a cererii de divort (aglomerarea judecatoriei, complexitatea probatoriului). Acesta poate fi cuprins intre 4 si 6 luni, dar si mai mult, dupa probatoriul administrat.

Ce criterii are in vedere instanta cand se ajunge la stabilirea unei locuinte pentru minori?

Exista o serie de aspecte de care se tine cont atunci cand trebuie ales un domiciliu pentru minori. Unul dintre cele mai importante este situatia persoanal a parintilor, tipul de personalitate pe care il au, dar si atentia pe care o acorda vizavi de cresterea copilului. Este necesara si implicarea afectiva pentru dezvoltarea corespunzatoare a acestuia. Existenta unor antecedente penale reprezinta un factor negativ, de care judecatoria trebuie neaparat sa tina cont.

Desigur, si parerea pe care o are copilul in aceasta privinta este luata in considerare. Asta este valabil in cazul celor care sunt suficienti de mari pentru a putea purta o discutie adecvata cu judecatorul sau cu psihologul.

Aspectul material reprezinta un criteriu final de selectie. Astfel, trebuie sa se tina cont si de conditiile pe care parintele i le poate asigura copilului. Un mediu echilibrat si sanatos este absolut obligatoriu.

Te-ai gandit la toate aceste intrebari? Daca nu, ar trebui sa iti faci o lista, la care sa mai adaugi si altele ce prezinta interes. Astfel, vei sti exact cum ai de procedat la momentul respectiv.

Leave a Comment