Mareste-ti influenta asupra noului job!

Dupa ce ai obtinut jobul si ai primit felicitarile si urarile de bun-venit de rigoare, e timpul sa te apuci de treaba. Primul pas ar fi sa studiezi tot ce te inconjoara, sa incerci sa intelegi oamenii si procesele din jur care trebuie sa te intereseze.

Daca vei petrece primele saptamani la job concentrandu-te doar pe ceea ce ai de facut, vei rata oportunitati care te-ar putea ajuta pe termen lung la dezvoltarea carierei, oportunitati precum sprijinirea altor departamente si formarea de aliante cu centre diverse de influenta. Acomodarea cu mediul de lucru te va ajuta sa iti formezi ritmul si sa ti se atribuie valoare in cadrul organizatiei chiar de la bun inceput. Cateva sfaturi in acest sens ar fi:

– Devino persoana la care se merge in caz de nevoie. Chiar inainte de a merge sa te intalnesti cu cineva, formeaza-ti un discurs care sa te prezinte in mod succint, sa explice ce roluri si responsabilitati ai, si care sa descrie situatiile in care trebuie sa fii cautat. Prezinta aceasta reclama de fiecare data noilor colegi, pentru a-i obisnui cu noul tau rol, spune-le in acel scurt discurt ce plus de valoare aduci si arata-le de ce ar trebui sa vina la tine. Acest lucru iti va conferi autoritate, credibilitate si acces in zone limitate si care iti depasesc uneori descrierea jobului.

– Gaseste-ti un aliat influent. Pasul urmator este gasirea unei persoane bine conectate si respectate in acest nou grup, poate fi noul manager sau un sef de proiect, discuta si revezi impreuna cu aceasta persoana organigrama, iti va spune care sunt personajele cheie si pe cine ar trebui sa cunosti si sa te cunoasca (fa-ti o lista). Trebuie realizata conexiunea cu fiecare din aceste personaje chiar din prima luna, iar asta duce la pasul urmator:

– Ascultarea. Iti vei construi o retea de influenta realizand conexiuni cu fiecare individ de pe lista, veti discuta si vei afla cum va puteti ajuta reciproc, fie acum, fie pe viitor, afland despre fiecare, responsabilitatile avute, obiectivele etc.

– Construieste-ti o retea de influenta. Daca ideea a doua iti spunea sa-ti faci un singur aliat, un singur prieten influent, gandeste-te ce impact ar avea o intreaga retea de astfel de prieteni.  Identifica aceste persoane influente si aliniaza-te cu ele, relationeaza, pe masura ce reteaua de influenta iti creste, vor creste si sansele tale de a deveni un lider eficient si desigur iti va creste si propria influenta.

Urmarea acestor pasi este mult mai importanta decat concentrarea strict pe cerintele postului. Construieste relatii, asculta, familiarizeaza-te cu mediul de lucru si vei avea doar de castigat, vei deveni treptat un membru-cheie al organizatiei.

Leave a Comment