Copilul are cosmaruri – cum abordez o astfel de situatie

Patim poate cu totii ca la un moment dat sa experimentam noaptea cosmarurilor. Povestea devine tulburatoare pe masura ce se repeta, in cazul copiilor. Ce poti face ca parinte?

Este cazul sa apelezi pe un specialist, la terapie de familie?

Somnul de calitate pentru copil ne preocupa

Trebuie spus ca exista un lung sir de consecinte atunci cand calitatea somnului scade. Sunt situatii similare atat in cazul adultilor, cat si al copiilor: hiperactivitate pe timpul zilei, asociata cu lipsa de concentrare, letargie, schimbari bruste de dispozitie, poate chiar agresivitate, intrucat nivelul de toleranta este foarte scazut. Adesea spunem despre astfel de persoane ca sunt adormite, in sensul ca sunt mai impiedicate si neindemanatice ca niciodata.

Afectat de cosmaruri, somnul de proasta calitate are repercusiuni. Desigur ca si teama in sine a ceea ce cosmarul a insemnat pentru copil amplifica acest tablou al starilor.

Specialistii spun ca este oarecum firesc sa apara cosmarurile, mai ales in cazul copiilor cu o imaginatie bogata. Totusi in spatele unui perioade de timp in care cosmarurile apar in mod repetat pot fi traume si situatii care afecteaza dezvoltarea emotionala a copilului. Este cazul asadar de interventie a unui specialist – la Psihart spre exemplu regasim echipa de psihoterapeuti competenti pentru terapie individuala sau de familie.

Cosmarurile apar in cazul copiilor stresati

O explicatie ar putea fi o perioada mai stresanta in viata de familie sau anxietatea specifica copilului. Poate ca explicatia cea mai plauzibila este cea a unui episod infricosator pe care copilul l-a experimentat, o sperietura, o trauma sau vizionarea unor filme nepotrivite.

Exista mai multe cauze, astfel ca specialistii vorbesc de necesitatea de a analiza rutina copilului pe o perioada mai lunga de timp. Pot fi factori ce tin de petrecerea timpului liber – scoala, gradinita, after school, bona etc., de timpul de inainte de somn – vizionarea filmelor sau a desenelor chiar inainte de culcare.

Ce poate face un parinte

Demoralizat de noptile nedormite si de episoade repetate de acest gen, orice parinte are actiunea fireasca de a linisti copilul, de a sta langa el, sa il vegheze si sa intervina rapid. Exista dificultati de a intelege si a tolera aceste stari negative, asadar orice parinte are impulsul de a minimiza experienta traita de copil prin cosmar – spunem nu s-a intamplat nimic, a fost doar un vis.

Un cosmar ce se repeta, cu diferente foarte mici poate fi insa un episode traumatic retrait. Nu va trece de la sine. Este de preferat interventia unui psiholog, daca sursa acestor cosmaruri este o trauma. Apar tulburari de somn si de aici un lung sir de efecte in lant.

Afla mai multe despre cum iti poti ajuta copilul sa se dezvolte armonios si din punct de vedere emotional; consulta pagina psihart.ro.

Leave a Comment