Responsabilitati cand inchiriezi o masina

Inchirierea unei masini a devenit in ultimii ani o maniera facila de a avea mereu la dispozitie un automobil, pentru orice nevoie. Este cu atat mai rentabil, cu cat implica costuri doar pentru acele zile de nevoie, nu pe termen lung asa cum se intampla in cazul proprietarilor de automobile.

Trebuie spus ca inchirierea auto este avantajoasa din  multe puncte de vedere. Insa pentru ca acea colaborare cu agentia pe care o alegi sa fie una multumitoare de ambele parti, exista si o lista a responsabilitatilor pentru cei care inchiriaza. Fie ca este vorba de nevoia de a cauta “inchiriaza auto in Iasi Romania” sau pentru orice alt oras, se aplica aceleasi reguli. Iata despre ce este vorba:

  • Poti inchiria daca ai varsta de 21 de ani, nu cea de majorat. Asta pentru ca agentiile de inchiriere doresc sa se asigure ca soferul in cauza are experienta in sofat. Desigur, acest lucru trebuie dovedit. Se considera candidat valid cel care are cel putin un an de la dobandirea carnetului de sofer.

 

  • Autoturismul inchiriat se va preda in aceleasi conditii de igiena. Desigur ca trebuie sa verifici si la primire daca automobilul in cauza are interiorul curat, exteriorul pe masura si plinul de combustibil. Astfel, la predare, va trebui sa respecti aceleasi conditii.

 

  • Daca te intrebi daca poti inchiria in numele altcuiva, afla ca nu este imposibil. Fiecare agentie are propria politica, asa ca va trebui sa te interesezi inainte. In principiu trebuie sa treci in contract cine va conduce masina inchiriata, ce soferi aditionali vor fi. Insa si persoanele respective trebuie sa demonstreze ca au capacitate de sofat, cu experienta dovedita.

 

  • Inchirierea se poate realiza numai in tara. De asemenea, agentia in cauza iti poate impune si de unde sa alimentezi, de la ce tipuri de benzinarii. Concractul ar trebui sa mentioneze astfel de aspecte, insa de multe ori sunt trecute ca detalii de catre cei care inchiriaza.

 

  • Ce se intampla in caz de avarie? Situatiile sunt diferite, deci se solutioneaza diferit. Daca vina este cea a agentiei, care a furnizat o masina cu probleme, se va inlocui; asta in masura in care exista posibilitatea ca un agent sa ajunga la cel care a inchiriat. In functie de tipul de masina inchiriata si cu ce se poate inlocui, se pot percepe taxe care sa acopere diferentele.

In cazul in care avaria s-a produs din vina soferului, din varii motive, exista obligativitatea de a declara                          accidentul, conform legii. Desigur, agentia trebuie anuntata, iar cheltuielile vor fi suportate de beneficiar.

  • Ce se intampla in cazul unei amenzi? Desigur ca tot soferul este responsabil. A nu se confunda ideea de inchiriere auto cu inlocuirea responsabilitatilor unui sofer. Daca acesta va parca intr-o zona nepermisa si va fi sanctionat ca atare, agentia de la care s-a efectuat inchirierea nu isi asuma plata.

Astfel de aspecte sunt sau cel putin ar trebui mentionate in contractele de inchiriere. Acestea va asigura o buna colaborare a partilor, in conditiile in care nu vor exista costuri ascunse sau pasare de responsabilitati.

Leave a Comment