Asa cum exista kinetoterapie pentru afectiuni locomotorii, fizioterapie – pentru restabilirea mobilitatii muschilor, articulatiilor si a membrelor, terapia vizuala este folosita pentru recuperarea vederii in diverse afectiuni oftalmologice. Pentru a afla mai multe detalii despre conceptul de terapie vizuala si cum te poate ajuta, am apelat la un specialist din cadrul Clinicii Optisan din Zalau unde exista un departament dedicat terapiei vizuale.
Ce este terapia vizuala?
Terapia vizuala consta intr-un set de tehnici complexe care vizeaza aparatul vizual si in principal cortexul cerebral, prin care pacientul isi poate recupera vederea, explica Daniela Fizesan, psiholog si specialist in terapie vizuala la Clinica Optisan.
Terapia vizuala are la baza principii neuro-oftalmologice si optometrice si utilizeaza neuroplasticitatea creierului, capacitatea lui de a invata prin formarea unor noi conexiuni intre ariile corticale. Tehnicile aplicate au ca rezultat dezvoltarea vederii atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ.
Afectiuni oftalmologice care pot fi tratate cu ajutorul terapiei vizuale
Printre afectiunile oftalmologice care pot fi tratate cu ajutorul terapiei vizuale sunt: ambliopia (ochiul lenes), strabismul cu grad mic de deviatie (10-15 grade), strabismul cu grad mare de deviatie (terapie combinata pre si post-operator) si alte tulburari de vedere binoculara, cum ar fi insuficienta de convergenta (o afectiune foarte frecventa si cu simptomatologie semnificativa chiar la pacienti care au o vedere perfecta din punct de vedere cantitativ).
Cercetarile si studiile clinice din domeniul neuro-oftalmologiei si neurostiintelor au demonstrat ca terapia vizuala este eficienta si in tulburarile de invatare care implica dificultati de citire, scriere sau calcul, dar si in tulburari de vedere dupa traumatisme craniene minore, sechele dupa accidente vasculare cerebrale sau in raul de miscare.
Putini oftalmologi din Romania folosesc terapia vizuala
Desi este foarte frecvent intalnita in clinicile oftalmologice din SUA, Australia sau Canada, foarte putini medici din Romania folosesc terapia vizuala in afectiunile oftalmologice pe care le trateaza.
Specialistii Clinicii Optisan folosesc terapia vizuala de mai bine de 10 ani pentru recuperarea vederii ochiului lenes, in tratamentul strabismelor si in tratarea tulburarilor de vedere binoculara. Rezultatele obtinute de-a lungul timpului i-au convins sa creeze in cadrul clinicii un departament de terapie vizuala si sa se dedice cercetarii si dezvoltarii unor protocoale complexe de tratament. Pana in prezent, peste 1000 de pacienti si-au recuperat vederea cu ajutorul terapiei vizuale la Clinica Optisan.
Sedintele de terapie vizuala la Clinica Optisan
In cadrul sedintelor de terapie vizuala, pacientul efectueaza mai multe seturi de exercitii pentru vedere. Terapia vizuala la Clinica Optisan presupune aplicarea unor tehnici specifice care implica utilizarea unor exercitii computerizate dar si folosirea unor dispozitive specifice cum ar fi lentilele, prismele, instrumente de pleoptica si ortoptica sau filtrele medicale.
Exercitiile si tehnicile de terapie vizuala sunt alese in functie de tipul afectiunii, existenta unor interventii chirugicale oculare anterioare, precum si de varsta si abilitatile psiho-cognitive ale pacientului.
Pentru ca terapia se bazeaza pe capacitatea creierului de a invata, exercitiile efectuate „invata” creierul sa vada din nou. Fie ca e vorba de ambliopie sau strabism, in urma protocolului de terapie vizuala, ochii incep sa lucreze impreuna. Astfel, are loc construirea sau reeducarea vederii stereoscopice (3D). Totodata, se imbunatateste sensibilitatea la contrast, coordonarea mana-ochi, iar pacientul apreciaza mai bine distantele in spatiu.
Terapia vizuala, eficienta atat la copii, cat si la adulti
Terapia vizuala se recomanda atat copiilor, cat si adultilor. In general, copiii, adolescentii si adultii tineri isi recupereaza 100% vederea (daca nu au o patologie oculara asociata), iar adultii peste 40 de ani ajung la recuperari de 50-60%. Exista si cazuri de pacienti cu varste de peste 40 de ani care si-au recuperat complet vederea, dar odata cu trecerea anilor, recuperarea completa devine mai greu de atins.
Daca suferi de ambliopie, strabism sau orice alta tulburare de vedere binoculara, nu amana prea mult programarea la oftalmolog. Efectueaza toate investigatiile necesare si vezi daca esti eligibil pentru terapie vizuala. Specialistii Clinicii Optisan te pot ajuta:
Contact:
Clinica Optisan
office@optisan.ro
+40360086888, +40746672215
strada Cerbului nr. 2, Zalau, judetul Salaj