Tulburarea bipolara

Tulburarea bipolara este o boala psihica in care bolnavul trece prin schimbari extreme ale starii de dispozitie. Aceasta poate afecta foarte mult relatiile bolnavului cu persoanele din jur, performantele academice sau modul in care ii decurge cariera. In lipsa unui tratament si a unei puteri de a se obisnui cu starile acestea schimbatoare, unii bolnavi aleg sa se sinucida.

Iata cateva semne pe care le prezinta aceasta boala:

In primul rand, o buna dispozitie iesita din comun. Deoarece un nivel ridicat de energie si starile euroforice nu duc cu gandul la o boala, acestea sunt reprezentative pentru boala, in momentul in care sunt inlocuite cu momente in care persoana se simte total lipsita de energie si trista, fara motiv.

Depresia celor bipolari este similara cu cea a depresivilor tipici – energie scazuta, lipsa de apetit, probleme cu somnul. Din nefericire, antidepresivele tipici nu actioneaza in aceste cazuri, ba chiar pot face mai mult rau.

Persoanele bipolare au tendinta de a nu realiza sarcini destul de usoare, din cauza faptului ca au tendinta sa inceapa multe proiecte in perioada in care trec prin etapa hipomaniacala (de euforie) pentru ca apoi sa lase totul balta, cand se instaureaza depresia.

O alta caracteristica este irascibilitatea, care, la fel ca multe alte simptome, poate trece neobservata, deoarece, la urma urmei, cu totii avem zile proaste in care suntem irascibili din diferite motive sau niciunul. Fiecare avem modul nostru de a vorbi, insa nu am considera vorbitul repede ca reprezentand o afectiune. Din pacate, si acesta poate fi un simptom al bolii, bipolarii avand reflexul de a vorbi foarte repede, trec de la un subiect la altul foarte repede si vorbesc peste interlocutor.

In jur de 50% dintre persoanele care sufera de aceasta tulburare tind sa aiba probleme cu consumul de alcool sau droguri. De asemenea, multi dintre maciaco-depresivi au un comportant care poate fi descris ca fiind ciudat. In etapa maniacala, aceste persoane au o stima de sine foarte ridicata, chiar daca acest lucru nu pare un simptom in sine. Cheltuirea unor sume ridicate de bani fara un scop justificat sau relatii sexuale neasteptate reprezinta, de asemenea, semne de intrebare.

Aceste simptome, separat, nu par sa indice o boala, insa daca prezentati mai multe dintre acestea, ar fi recomandat sa apelati la un specialist, fara nicio rusine – e spre bine dumneavoastra.