Vesmintele preotilor raman o enigma – de ce credinciosii sunt dornici sa le atinga?

Preotul poarta un set de vesminte specific. Probabil ai observat ca nu lipseste din tinuta acestora patrafirul, felonul sau manecutele, printre altele. Setul de vesminte de acest gen este impus spre a fi purtat. Sfantul Sinod prevede toate aceste detalii si chiar si sanctiuni drastice pentru cei care nu le respecta. Sunt speciale prin insasi conotatia lor, simbolistica acestora.

Totusi, de ce ar dori credinciosii sa le atinga sau care este semnificatia acestui gest?

Atingerea vesmintelor echivaleaza cu o binecuvantare

Producatorii de Vesminte Bisericesti Crilovic spre exemplu nu includ in astfel de tesaturi fir de aur sau cine stie ce bogatie. Desi vesmintele preotilor si in general a clericilor sunt imbogatite cu multe detalii de design, includ adesea fir aurit spre exemplu, acestea nu sunt la propriu despre fala si bogatie. Ideea de a le atinge are legatura cu un gest simbolic.

Se spune despre acestea ca sunt purtatoare de har. Nu ele insele, in sine, ci prin faptul ca sunt purtate de cei care au primit darul de a fi purtatori ai cuvantului Domnului. Taina hirotoniei sau a preotiei cum popular se spune implica un har special pe care doar clericii au bucuria de a-l primi. Asadar, credinciosii fac o asemanare intre ce reprezinta persoana in sine, preotul si ceea ce poarta pare sa fie, automat, un vesmant special.

Ceva asemanator cu acest gest este si atingerea vesmintelor moastelor. Prin ceea ce acestea reprezinta, vesmintele lor sunt considerate speciale. De aceea, credinciosii care se inchina acestora obisnuiesc de asemenea sa isi aduca de acasa si lucruri personale, pe care le ating efectiv de vesmintele moastelor.

Nu exista o asa zisa regula a acestui gest, insa din respect pentru ceea ce preotul este si pentru faptul ca acest gest ar putea fi necuvenit, in timp ce acesta slujeste, un sfat general valabil este de a nu exagera in intentia de a le atinge. Sub nicio forma preotul nu trebuie sa fie deranjat sau intrerupt din activitatea lui pentru un astfel de gest.

Vesmintele sunt sfintite

O alta explicatie a dorintei de a atinge vesmintele tine si de faptul ca acestea sunt sfintite inainte de a fi purtate. Este un ritual de binecuvantare pe care doar preotii il fac si doar preotii participa. Asadar, firesc este ca vesmintele liturgice sa fie considerate speciale.

Crilovic executa astfel de vesminte. Oferta lor este prezentata si online.

Contact:

0743 403 123

0762 147 172

contact@vesmintebisericesti.ro

Leave a Comment